Azyly a útočiště – díl 3.: Medvědí farma v Nanningu – Bývalá farma na medvědí žluč je dnes azylem

Farm-general.jpg

Nazývali to „největší záchranou svého druhu“ – farma, na které byli medvědi drženi kvůli své cenné žluči, se přeměnila na azyl a všech 130 medvědů ušatých bylo osvobozeno ze svých stísněných, nelidských klecí. Zvířeckoprávní skupina Animals Asia v dubnu 2014 oznámila, že si pronajme půdu i zařízení medvědí farmy v Nanningu v Číně pro svůj projekt Peace By Piece.

cubbies-playing.jpg

Majitel se farmy vzdal po té, co ho jeho dcera přesvědčila o tom, že získávání žluče je nehumánní. Ochránci zvířat ho považují za jedno z nejkrutějších zvířecích odvětví. Žluč, trávicí šťáva produkovaná játry a uchovávaná v žlučníku, je v mnoha částech Asie ceněnou přísadou v tradiční medicíně. Aby ji získal, musí farmář zavést do boku medvěda trubičku, nebo vytvořit permanentní ránu, skrz kterou žluč volně odkapává – obě metody jsou barbarské a naprosto nehumánní. Tito medvědi jsou na farmách drženi po dlouhé roky v malých klecích, které jim znemožňují pohyb. Jen v Číně najdeme zhruba 10 000 medvědů, kteří každoročně produkují okolo 30 tun žluče. Podobné farmy ale najdeme i jinde ve světě, třeba v Rusku či Vietnamu.

V roce 2014 převzala organizace Animals Asia do opatrovnictví 130 těchto medvědů.

“Toto vyjednávání je výsledkem roků rostoucího povědomí a zvýšené opozice. Farmář ukázal, že má morální integritu udělat správnou věc,“ řekla Jill Robinson, zakladatelka a výkonná ředitelka Animals Asia.

Teresa-den-cage-door.jpg

Po „ovládnutí“ farmy byla okamžitě vylepšena strava medvědů. Jejich denní režim kukuřičné kaše byl nahrazen výživnou směsí čerstvého ovoce a zeleniny, granulemi pro psy a dostatečným přístupem k vodě. Každý medvěd prošel pohotovostní lékařskou kontrolou – příčiny akutních bolestí jako hnijící a zlomené zuby byly odstraněny. Rozdíl byl neuvěřitelný. Dříve trpící a podvyživení medvědi s řídkou pokrývkou srsti přibrali a jejich matné a prořídlé chlupy narostly do hustých a lesklých kožichů.

team-training-2.jpg

Základem stimulace medvědů a jejich zabavení bylo představení obohacujících předmětů – kovových bazénů, gumových a bambusových hraček.

(5 věcí, které musíte vědět o získávání medvědí žluče)

Medvědi zde budou moci v klidu prožít zbytek svých životů – což u nejmladšího mláděte Smudge může být až dalších 35 let. Jednou z nich je i Ronnie aka John, kterou právě čeká zdravotní prohlídka kvůli zhoršené tělesné kondici a odhalené dřeni zubů. Zlehka oddychující medvědice na stole před námi je v kondici, kterou by jí leckdo mohl závidět. Nádherný hladký a lesklý černý kožich, vlnící se svaly a pěkně vyplněná postava. V předchozím životě se jí nevedlo tak dobře – přišla o drápy na předních tlapách a všechny čtyři špičáky mají odhalenou dřeň i nervy. Její stoličky byly také v hrozném stavu – shnilé a rozlámané. Veterináři před sebou měli dlouhé dopoledne. Přes břicho se jí táhne hluboká jizva – není následkem toho, že by byla využívána k množení dalších medvědů, ale spíše to vypadá, že byla odchycena ve volné přírodě. Síla k zotavení je u medvědů až překvapující a nikdy nás nepřestane udivovat, jak mohli projít něčím takovým a přesto se dnes chovat normálně. Ronnie aka John rozhodně ví, jak si užít ty dobré věci ve svém životě.

Ronnie-aka-John.jpg

Nejde jen o záchranu medvědů, ale i o zásadní iniciativu, která pomáhá měnit srdce i mysl ostatních farmářů v regionu a ukazuje vládě i veřejnosti, že existuje způsob, jak medvědí farmy ukončit.