National Aquarium přesune delfíny do azylu

Baltimorské National Aquarium v úterý oznámilo své plány na přesunutí své kolonie delfínů z nádrže do prvního národního oceánského azylu pro delfíny.

Rozhodnutí přichází po letech protestů zvířecko-právních aktivistů a dalších, kdo považují držení tak velkých, inteligentních zvířat v zajetí za nehumánní.

Akvárium uvedlo, že posledních pět let strávilo zvažováním možností pro zvířata, o nichž jsou vědci přesvědčeni, že ve srovnání s jinými druhy vykazují pokročilý intelekt a nemůže se jim dařit mimo jejich přirozené habitaty, kde tvoří společenské skupiny a plavou na velké vzdálenosti. Třicet pět let stará atrakce Inner Harbor, která Pavilon s mořskými savci otevřela před 25 lety, hledá přímořská místa na Floridě v Karibiku, kde by mohla do roku 2020 vytvořit nový domov pro svých osm delfínů skákavých. Představitelé akvária si představují chráněný, přímořský habitat, kde by se delfíni stále nacházeli v péči lidí.

„Nyní už víme o delfínech a péči o ně mnohem víc a jsme přesvědčeni, že National Aquarium se nachází v jedinečném postavení, aby díky těmto znalostem dosáhlo pozitivní změny,“ řekl v prohlášení John Racanelli, výkonný ředitel akvária.

Akvárium se k diskuzi o výhodách držení zvířat v zajetí dostalo, když před dvěma roky oznámilo, že uvažuje nad zrušením oblíbené expozice Dolphin Discovery a přesunutím osmi savců do azylu.

V tu dobu byli někteří návštěvníci překvapeni, když o možném přesunu zvířat, která sledovali od mala a vodili i své děti, aby je viděli, zjistili. Před zhruba čtyřmi roky akvárium přestalo uvádět delfíní představení s mnoha triky. Místo toho umožnilo návštěvníkům sledovat je v nádrži a komunikovat s trenéry.

Darkroom at the Aquarium - dolphins
Děti u proskleného akvária s delfíny

Akvárium je jednou z největších turistických atrakcí Baltimoru a každý rok přiláká 1,3 milionu návštěvníků.

V roce 2013 zařízení spustilo komplexní plánování nazvané BLUEprint vusilující o vyrovnání očekávání publika se záchovnou odpovědností organizace zachraňovat, chránit a pečovat o vodní život. Zaměstnanci i představenstvo akvária e domlouvali na tom, zda přestavit existující pavilon mořských savců v přirozenějším stylu nebo delfíny přesunout od jiného zařízení.

V komentáři, který se v úterý objevil v The Baltimore Sun, Racanelli řekl, že rozhodnutí je v nejlepším zájmu delfínů i instituce, která se vyvinula z mořského parku na záchovnou skupinu. Nezisková skupina neohlásila předpokládané náklady na výstavbu azylu, ale uvedla, že hledá filantropické investice, které by projekt financovaly.

„Samozřejmě bychom velice podpořili rozhodnutí, které by ústilo v přesun delfínů do azylu,“ řekla Emily Hovermale, ředitelka Maryland Humane Society. „S akváriem jsme v minulosti spolupracovali na legislativě a zjistili jsme, že jsou velkými obhájci welfaru zvířat. Je to pozitivní krok vpřed.“

Odpor veřejnosti vůči držení delfínů a velryb v zajetí roste a na problém se soustředí stále více pozornosti. Různé filmy a televizní pořady o delfínech a film „Zachraňte Willyho“ o kosatce uvězněné v zábavním parku pomohly podnítit zájem veřejnosti. Pozdější dokumenty, včetně „zátoky“ o zabíjení delfínů v Japonsku a „Blackfish“ o kosatkách v zajetí po zabití trenéra zábavního parku SeaWorld na zájmu přidaly.

Zrovna minulý měsíc se před National Aquarium sešli protestující kvůli mezinárodní události Empty the Tanks (Vyprázdněte nádrže), při které byly naplánovány protesty na 61 místech ve 22 zemích světa. Protestující drželi bannery se slovy „Zajetí zabíjí“ a „Vyprázdněte nádrže“.

SeaWorld nedávno oznámil plány na ukončení chovu kosatek a na změny, díky kterým budou zvířata držena v přirozenějším prostředí. A Ringling Brothers a Barnum & Bailey Circus v květnu poslali své poslední vystupující slony do důchodu.

„To musí pokračovat,“ řekla Hovermale. „Zábavní představení, v kterých jsou zvířata nucena předvádět nepřirozené věci – věci, které by ve svém přirozeném prostředí nedělala – by neměla existovat. Pokračující zlepšování v této oblasti je rozhodně stěžejní.“

I když dochází k pokroku, Hovermale říká, že praktiky zneužívání dále pokračují, například v malých cirkusech, kde jsou nuceni vystupovat sloni na povel.

Přemístění delfínů do azylu bude průkopnickým krokem, říká Heather Rally, veterinářka v PETA, která akvárium roky sleduje.

„Víme, že těmto zvířatům v zajetí nedokážeme zajistit štěstí ani zdraví,“ řekla Rally.

Delfíni skákaví jsou „vysoce inteligentní“ a mohou trpět psychologickým poškozením a rozvinutím abnormálního, repetitivního chování, pokud jsou mobilizováni uzavřeným prostorem. To může vést ke zvýšené agresi a šikaně.

„Prostě víme, že v tomto bodě naší evoluce je nedokážeme udržet šťastné a zdravé v betonových nádržích,“ řekla Rally. „Musíme najít jiné řešení. … Vzít zvíře z jeho přirozeného habitatu a dát ho nepřirozené ohrady, kde je nemocné a nešťastné, a vystavovat ho na odiv dětem vysílá dětem negativní poselství.“

National-Aquarium-Dolphin-Show.jpg
Představení v National Aquarium

I když akvárium prohlásilo, že zatím neidentifikovali místo pro azyl, chtějí vystavět venkovní zařízení s mořskou vodou v celoročně tropickém klimatu, blízko místu, kde delfíni existují v přírodě. Ideální místo by bylo mnohem větší než současný domov, s podněty, jako jsou mořské rostliny a ryby. Tým určený na výběr místa zhodnotí lokace na základě těchto kritérií a jejich potenciálu nabídnout celoživotní personalizovanou péči pro každého delfína.

Zoo a vodní zařízení se během let vyvinula a dnes nabízí prostředí, které má připomínat přirozené habitaty, ale stále zůstávají omezeny dostupným prostorem.

Postoje ohledně zacházení se zvířaty se také vyvíjely, řekla v prohlášení akvária Sylvia Earle, mořská bioložka a spisovatelka.

„Představa azylů pro slony, šimpanzy, velké kočky – a nyní delfíny – je známkou dospívající etiky péče, která byla v minulém tisíciletí, století, ba i desetiletí nemyslitelnou,“ řekla Earle.

I když se některým zvířatům v zoo a mořských parcích daří, velká, společenská zvířata jako sloni a delfíni, mají s uzavřenými prostory problémy, řekla Temple Grandin, profesorka zootechniky na coloradské státní univerzitě.

„Nemohou tvořit velké společenské skupinycial groups,“ řekla Grandin. „Jejich život je jen o společenských vztazích — tvoří celoživotní společenská pouta.“

Upraveno z Baltimoresun