Buenos Aires rozhodlo, že zajetí je pro zvířata ponižující, proto po 140 letech uzavře svou zoo

Buenos Aires oznámilo plán uzavřít svou 140 let starou zoo, protože považuje držení divokých zvířat v zajetí a jejich vystavování za ponižující.

Starosta Horacio Rodrígez La Larreta řekl, že 2500 zvířat, která v zoo žijí, bude postupně přesunuto do argentinských přírodních rezervací, které jsou schopné jim nabídnout vhodnější prostředí. 44hektarová zoo ve čtvrti Palermo se stane po svém znovuotevření na konci roku ekoparkem.

Život v zajetí je pro zvířata ponižující, není to cesta, jak se o zvířata starat,“ řekl Rodríguez na čtvrtečním ceremoniálu.

Nový ekopark bude „místem, kde se děti mohou naučit, jak se starat o zvířata a získat vztah k ostatním druhům“, řekl starosta. „Musíme si zvířat vážit. Způsob, jakým jsou zde nucena žít s tím rozhodně není v souladu.“

Některé z ptačích druhů žijících v zoo budou vypuštěny do Reservy Ecologiky, říční ekologické rezervace pokrývající 864 akrů v Buenos Aires. Starší a nemohoucí zvířata, u kterých nepřipadá převoz v úvahu, zůstanou.

Představitelé města také uvedli, že nový ekopark také poskytne útočiště a rehabilitaci pro zvítřata zachráněná před pašeráctvím.
Zoo v Buenos Aires je jednou z největších turistických atrakcí, avšak navzdory své oblíbenosti je pro soukromé koncesionáře ztrátová.

Také se jí v posledních letech dotkla negativní publicita, které se dostalo zoufale kritické situaci polárních medvědů v průběhu nesnesitelně horkých letních dní. Poslední polární medvěd, pojmenovaný Vítěz (Winner), zemřel před třemi a půl lety, částečně kvůli prudkým teplotám a nepatřičným podmínkám panujícím v zoo.

(5 věcí, které si musíme přestat říkat o zoo)

Nejdůležitější na celé věci je opuštění modelu držení zvířat v zajetí a jejich vystavování pro pobavení,“ řekl tisku obhájce práv zvířat Gerardo Biglia, dlouholetý propagátor uzavření městské zoo. „Myslím, že přichází změna, na kterou jsme již připraveni, protože děti dnes již přirozeně rozumí, že držet zvířata v klecích je špatné.“

4156

Mezi 50 zvířaty, která se nepřestěhují, bude i Sandra, orangutan, který se dostal do mezinárodních titulků před třemi lety, když ji soud v Buenos Aires označil za „nelidskou osobnost“ disponující právy.

Problémem je, že Sandra je kříženec sumaterského a bornejského orangutana, takže se s ostatními orangutany nestýká,“ řekl Biglia. Ale ani Sandra ani ostatní zvířata, která se nemohou přesunout, již nebudou vystavována pro pobavení veřejnosti.

Převzato z The Guardian